Dutch Citrix User Group – DuCUG

Verslag 14 maart 2014


Het vijfde DuCUG evenement vond afgelopen 14 maart plaats te Amsterdam bij gastheer Dell. Met een groot enthousiasme en behulpzaamheid van de Dell medewerkers is het naar onze mening gelukt om weer een succesvol evenement neer te zetten, waarvoor we Dell via deze weg nogmaals willen bedanken.

 

Het evenement werd geopend door de DuCUG voorzitter Jon Jager voor een volledig gevulde zaal. In de opening werden vanzelfsprekend onze sponsoren bedankt voor het vertrouwen. Zonder deze sponsoren is het organiseren van een dergelijk evenement niet mogelijk. Daarnaast was er ook nog een dankwoord voor de bedrijven die dit evenement extra faciliteerden door het beschikbaar stellen van een parkeergarage en een WIFI infrastructuur.

 

De eerste presentatie van de dag werd gegeven door Benny Tritsch (CTP) met de titel GPU-accelerated high-end graphics performance in Citrix XenServer/XenDesktop environments. In deze sessie ging Benny in op de diverse beschikbare GPU oplossingen binnen virtuele infrastructuren. In detail werden de technieken met hun mogelijkheden beschreven en welke (hardware)zaken hiervoor benodigd zijn.  Ook werd duidelijk aangegeven welke technieken door welke leverancier (Citrix, Microsoft, VMWare) geleverd worden en wat hun sterke en zwakke punten zijn. Als kers op de taart werden video’s gemaakt door Benny en Shawn Bass waarin de producten van de leveranciers naast elkaar getoond werden waardoor performance verschillen duidelijk in beeld kwamen.

 

Barry Schiffer en Julien Stanojovic verzorgenden de tweede presentatie van de dag. In de presentatie SSL Performance deep dive featuring Citrix NetScaler starten de heren met een uitleg over SSL in het algemeen en welk onderdeel van de SSL flow de meeste belasting voor zijn rekening neemt. Daarna werden de performance test resultaten getoond en besproken. De opmerkelijke uitkomsten werden uitgebreid uit te doeken gedaan en dit zal voor veel deelnemers zeker een eyeopener zijn geweest.

 

De volgende presentator was Andrew Wood (CTP). Andrew behandelde in zijn presentatie zijn vijf belangrijkste praktijkervaringen (notes from the field). Onderwerpen als View in vergelijking met XenDesktop, NFS Kernel Ports, Power Settings in de BIOS, PVS is beter dan MCS en de performance van Intel en AMD processoren. Deze onderwerpen werden op een grappige, maar zeker ook zeer leerzame manier door Andrew besproken met zeer handige tips en tricks.

 

Na de uitgebreide lunch was het weer tijd voor de Bring Your Own Sessions (BYOS). Deze keer waren er 12 sessies ingediend, waarop weer in grote aantallen door de deelnemers gestemd was. De eerste gekozen sessie was NetScaler and StoreFront troubleshooting 10.1 door Timco Hazelaar (CTP). Timco behandelde onder andere the NS traffic flow, het plaatsen van de NetScaler, begrippen behorende bij de NetScaler, firewall configuraties, beschikbare tooling. Timco gaf ook de benodigde handvatten om NetScaler i.c.m. StoreFront te troubleshooten.

 

De tweede BYOS sessie werd gepresenteerd door Freek Berson en Wilco van Bragt (CTP). Freek en Wilco introduceerden AaaS (Agenda as a Service). Het publiek mocht zelf kiezen welke onderwerpen van hun presentatie Microsoft Windows Server 2012 R2 RDS vs Citrix XenApp/XenDesktop, a comparison ze wilden zien. Het publiek koos o.a. voor de onderwerpen RemoteApp/Published Application, Load Balancing, User Profile Disk vs Personal vDisk en Remote Clients.

 

De derde en laatste BYOS sessie werd verzorgd door Bram Wolfs. Na het introductie van de aanpassingen binnen App-V 5 (tegenover App-V 4.x) en uitdagingen van de diverse App-V 5 deployment methodieken ging Bram aan de slag om de door hem ontwikkelde freeware tool App-V 5 Scheduler in een uitgebreide demo te laten zien.

 

Vervolgens was het tijd voor de Customer Case sessie: App-V 5 met Remote Desktop Services. In deze Customer Case beschreef Danny van Dam de ervaringen en uitdagingen met de implementatie van App-V 5. De App-V back-end, pre-cachen van applicaties voor of na het maken van het image, bijwerken van de sequences op de RDS servers, Shared Content Directory  en ervaringen met de App-V converter zijn slechts enkele onderwerpen die door Danny behandeld werden.

 

Traditioneel eindigde het DuCUG evenement met een Geek Speak sessie. Kees Baggerman en Barry Schiffer waren de moderators van de Geek Speak. Er werden goede discussies gevoerd door het publiek over onderwerpen zoals XenApp tegenover XenDesktop, StoreFront tegenover Web Interface, XenMobile en Desktop Player for Mac.

 

Vanzelfsprekend eindigt een DuCUG evenement  met een hapje en een drankje, waar de dag nog eens besproken werd, de laatste nieuwtjes uitgewisseld en met elkaar bij te praten.